Muziek uit Zuid-West Zigeunië

vr 9 december 2022, 20.00
toegangsprijs: 12,50 euro

koop kaarten

Trio Trabant presenteert een gloednieuwe cd met muziek uit Zuid-West Zigeunië. Bij Trio Trabant gaat traditionele Oost-Europese muziek hand in hand met originele combinaties en spelen land en andere grenzen geen rol.

Zuid-West Zigeunië is een land waar vele grenzen vervagen. De Trabant rijdt er nog steeds rond en Trio Trabant vond hier veel mooie muziek. In dit land zijn er afgelegen dorpen, waar de tradities van eeuwen her nog bestaan. In de hoofdstad Trabantia ontstaat een mix van muziek en dans uit de verschillende etnische groepen. Hier dansen ook vrouwen de mannendansen, en speelt en danst iedereen met elkaar. In Zuid-West Zigeunië spelen de muzikanten voor álle gelegenheden, voor álle lagen uit de bevolking, voor stad en platteland: dans-, luister-, treur- en feestmuziek.

Trio Trabant leerde deze muziek uit de eerste hand van leermeesters uit diverse regio’s van Zuid-West Zigeunië. De kenner hoort invloeden uit onder andere Hongarije, Transsylvanië en Roemenië. De passie van Trio Trabant is deze muziek: hartstochtelijke melodieën, strakke ritmes en prachtige klanken. Dit vertolken zij op de instrumenten van dáár. Beurtelings klinken viool, zang, klarinet, taragot, accordeon en trompetviool begeleid door contrabas, kontra, kanna of gardon (slagcello) in een aantrekkelijke afwisseling van stijlen en bezettingen.

Trio Trabant heeft de muziek uit Zuid-West Zigeunië vastgelegd op een CD. Op de landkaart is te zien wat de oorsprong van de melodieën is. Bij het optreden speelt Trio Trabant de nummers van de CD en vertelt meer over dit bijzondere land.

Een optreden van Trio Trabant is divers en veelkleurig. Prachtige authentieke kleding en kleurige aankleding van het podium dragen bij aan een feestelijk optreden.

Trio Trabant bestaat uit Hilde Kertész, Winfried Veenker en Frank de Jong.

Meer over Trio TrabantGa naar de AGENDA