Speciale ASZ-lezing door Jacques Hendrikx ter gelegenheid van het tweede lustrum van de ASZ

di 18 april 2023, 14.30 uur
toegangsprijs: 10 euro

koop kaarten

Het levensverhaal van de 381 jaar oude Nachtwacht van Rembrandt. Op een tocht door het oudste deel van Amsterdam gaan wij de route die het schilderij heeft afgelegd. Vanaf de plaats waar De Nachtwacht in 1642 werd gemaakt, reizen we langs de gebouwen waar het schilderij heeft gehangen en komen we te weten wat er met de mensen op het schilderij is gebeurd. Wie waren die mensen? Waar woonden ze? Waren ze rijk of arm? Hoe kwam het schilderij aan zijn naam?

De lezing vertelt het levensverhaal van het 381 jaar oude schilderij (vanaf 1642 tot nu). En zo toont zich ook vanzelf het verhaal van Amsterdam omdat de geschiedenis van De Nachtwacht en de stad onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Jacques Hendrikx heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment is hij schrijver en cultureel gids, expert op het gebied van De Nachtwacht en Rembrandts leven en werk in zeventiende eeuws Amsterdam. Onder het pseudoniem Jan Tetteroo schreef hij (samen met M√ľnsterman) No Flash (1992). Een roman die tot in detail alle aspecten van De Nachtwacht behandelt. Heruitgegeven in 2005. Hoofdpersoon in de roman is Frans Banninck Cock, de aanvoerder van de compagnie die op het doek staat afgebeeld.

Deze powerpointpresentatie vindt plaats in het kader van het 2e ASZ-lustrum.Ga naar de AGENDA