ASZ-lezing door Leo Cnossen

do 7 september 2023, 14.30
toegangsprijs: 6 euro

koop kaarten

Maria Magdalena stond misschien wel het dichtst bij Christus. Bovendien is geen vrouw uit de Bijbel op zoveel uiteenlopende manieren verbeeld in de kunsten: van zeer heilig tot zeer extreem.

Maria Magdalena werd in de loop der eeuwen een projectiescherm voor een grote verscheidenheid aan religieuze dogma’s, extatische geloofsuitingen, berouw en boetedoening, erotisch getinte verlangens en feministische idealen. Dat is te zien in vele kunstwerken, waarvan we in deze lezing een aantal bespreken.

U zult voortaan met andere ogen kijken naar kruisigingsscenes en andere taferelen rond het lijden van Christus. En Maria Magdalena? Zij is na die gebeurtenissen een nieuw leven gaan leiden, zoals we zullen zien.

Leo Cnossen is amateur-kunsthistoricus en geeft lezingen over onderwerpen als “Sofonisba Anguissola: vrouwelijke pionier in de schilderkunst”, “Leonardo da Vinci: Mens en Genie” en “Abcoude en da Vinci: een onverwachte connectie”. Hij houdt zich al een aantal jaren bezig met de vele verschijningsvorm van Maria Magdalena in de kunsten. Hij studeerde politicologie en zet kunsthistorische onderwerpen ook graag in een politieke en sociale context.

 Ga naar de AGENDA