ASZ-lezing over Ida Gerhardt door Pieta van Beek

do 25 januari 2024, 14.30
toegangsprijs: 6 euro
Liever niet online betalen? Een kaartje kopen kan elke dinsdagmiddag van 15.00-16.00 uur in het Torenlaan Theater bij Emmie

koop kaarten

Tussen de classica en dichter Ida Gerhardt (Eefde) en Pieta van Beek (Kaapstad, Stellenbosch) vlogen jarenlang brieven over en weer. Deze Brieven van overzee verschenen in 2001 en zagen in 2013 opnieuw het licht. Thema’s zijn jeugd en ouderdom, schrijven en studie, school en universiteit, misdaad en molest, natuur en het verval van natuur, rechtvaardigheid en apartheid, opvoeding en onderwijs, liefde en huwelijk, en de tweeling Thomas en Brandaan. Kortom: over het leven in den vreemde en het leven onder vreemden.

Soms waren er onvergetelijke ontmoetingen en gingen er geschenken over tafel als zeepaardjes en schelpen, foto’s, boeken, een Erooslepel en een Hovenier van Rembrandt in wit en zwart.
In de lezing staat niet alleen deze correspondentie centraal, maar ook enkele andere onbekende brief- en kaartcorrespondenties. Ze verhelderen haar leven en werk.

Pieta van Beek en Ida Gerhardt

Pieta van Beek: Research Fellow Stellenbosch University, Associate Researcher Utrecht University, Fellow Vrije Universiteit Amsterdam

Deze lezing op de jaarlijkse gedichtendag is een gezamenlijk initiatief van ASZ en Literair Zeist.Ga naar de AGENDA