ASZ-lezing door drs. Els van Ardenne, over Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan

do 5 september 2024, 14.00 - 16.00
toegangsprijs: 6 euro
Kaarten zijn ook te koop in het theater op dinsdagen tussen 15.00 en 16.00 uur

koop een kaartje

Carry van Bruggen (1881-1932) en Jacob Israël de Haan (1881-1924) groeien op in Smilde en Zaandam in een joods-orthodox gezin. Na hun opleiding tot onderwijzer vertrekken beiden naar Amsterdam. De Haan debuteert met de roman Pijpelijntjes (1904), de eerste homoseksuele roman in Nederland. Hij verliest daardoor zijn baan als onderwijzer en wordt ontslagen bij het socialistische dagblad Het Volk. In 1919 vertrekt hij naar Palestina en publiceert in het Algemeen Handelsblad zijn ervaringen. Hoewel De Haan voorstander is van een joodse staat, toont hij begrip voor de rechten van de Arabieren, wat hem uiteindelijk zijn leven kost.

De vroege werken van Carry van Bruggen beschrijven de verscheurdheid tussen het veilige joodse gezin en de vijandige buitenwereld. In haar roman De verlatene (1910) verbeeldt ze de breuk met het joodse geloof. In de romans die volgen zijn de vrouwelijke personages op zoek naar hun identiteit en onafhankelijkheid. Daarmee is Carry  van Bruggen de eerste Nederlandse schrijfster die de problematische positie van de vrouw aankaart. In deze lezing voeren tekstfragmenten en beelden u langs het leven en werk van deze veelzijdige en nog actuele auteurs.

Els van Ardenne-Diephuis studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en de RUG. Ze werkte 25 jaar als docente Nederlands in het voortgezet onderwijs. Voor diverse culturele instellingen verzorgt ze cursussen en lezingen over onderwerpen uit de Nederlandse literatuur, zowel op het gebied van proza als poëzie.

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van Algemene Seniorenvereniging Zeist en Literair ZeistGa naar de AGENDA