ASZ-lezing door Ben de Ponti

do 5 oktober 2023, 14.30
toegangsprijs: 6 euro

koop kaarten

Ben de Ponti vertrekt in 1976 samen met zijn vrouw Cobi naar Malawi, Afrika. Daar werkt hij drie jaar als tandarts in Mzuzu. Hij vat een grote fascinatie op voor de ontdekkingsreiziger, predikant, arts, geograaf en bioloog dr. David Livingstone. Hij ontdekt aan de hand van dagboekfragmenten het spoor dat de beroemde zendeling getrokken heeft tijdens zijn Zambezi-expeditie en besluit een deel van die bijna fatale tocht na te lopen.

In de National Library van Edinburgh ontdekt hij een originele, door Livingstone in 1863 getekende landkaart en daarmee beschikt hij over de ontbrekende aanwijzingen om zijn eigen expeditie daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.

Het resultaat is een uitputtende tocht, te voet en per boot, dwars door het hart van Malawi. De naam Livingstone blijkt bij de bevolking nog onverminderd herinneringen op te roepen aan de man die streed tegen de slachtpartijen waarmee de slavenhandel gepaard ging.

Ben de Ponti (1951) bezoekt al vele jaren Oost- en Zuidelijk Afrika. Hij is voorzitter van de Stichting Vrienden van St. John’s, Malawi. Tijdens de pauze verkoopt en signeert hij het gelijknamige boek (€25,= contant). Een deel van opbrengst gaat naar de Stichting.Ga naar de AGENDA