ASZ-lezing door Henk Roos

do 15 februari 2024, 14.30 - 16.15
toegangsprijs: 6 euro
Een kaartje kopen kan ook in het theater op dinsdagmiddag van 15.00-16.00 uur.

koop kaarten

Leonardo da Vinci was een ‘alzijdig mens’, oftewel een ‘uomo universale’ zoals de Italianen zeggen. Hij was tekenaar, architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatoom, beeldhouwer, schrijver en schilder. Leonardo wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars uit de periode van de Italiaanse hoog-renaissance.

In zijn persoonlijk getinte verhaal wil Henk Roos ons een beeld schetsen van Leonardo’s leven en werk. In de lezing zal het vooral gaan over Leonardo als geniaal schilder. Er zijn zo’n 17 schilderijen van hem bewaard gebleven, waarvan een aantal eigenlijk nog niet eens af waren. Minstens zo boeiend zijn Leonardo’s nagelaten aantekenboeken. Daarin tekende hij alles op wat hij had onderzocht en ontdekte. Hij schreef over de relatie tussen kunst en poëzie, om direct over te stappen naar een tekening van de menselijke ingewanden.

Henk Roos (1948) was na zijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten meer dan veertig jaar tekenleraar aan het Comenius College in Hilversum. Hij publiceerde veelvuldig in  vakbladen. Sinds een aantal jaren geeft hij lezingen over beeldende kunst en poëzie.

Lezing georganiseerd door de Algemene Seniorenvereniging Zeist.

 Ga naar de AGENDA