ASZ-lezing over vriendschap en voortreffelijkheid, door Hans Beuk

do 18 januari 2024, 14.30
toegangsprijs: 6 euro
Liever niet online betalen? Een kaartje kopen kan elke dinsdagmiddag van 15.00-16.00 uur in het Torenlaan Theater bij Emmie

koop kaarten

De Griekse wijsgeer Aristoteles (384-322 v.Chr.) gold in zijn tijd als de grootste geleerde ter wereld. Hij streefde naar universele kennis. Hij was leerling van Plato en leermeester van Alexander de Grote en vestigde op latere leeftijd zijn eigen onderwijsinstituut in Athene.

In de middeleeuwen verwierf Aristoteles zich de eretitel ‘de Filosoof’, hem toegekend door Thomas van Aquino. Hij behoort tot de meest invloedrijke denkers uit de geschiedenis van de westerse filosofie.

In deze lezing maken we nader kennis met de veelzijdigheid van Aristoteles en spitst de spreker deze kennismaking toe op zijn deugdethiek (voortreffelijkheid) en zijn aandacht voor vriendschap. Zijn deugdethiek vormt een actueel en nog altijd inspirerend antwoord op de vraag hoe je duurzaam gelukkig kunt zijn.


Hans Beuk (VU-opleiding ‘Wijsbegeerte en spiritualiteit’, VU-deeltijdstudie filosofie) geeft sinds 2007 cursussen en begeleidt filosofische gesprekskringen in de regio Utrecht en Het Gooi. De ASZ -Filosofiekring staat sinds 2017 onder zijn bezielende begeleiding.Ga naar de AGENDA