ASZ-lezing door Dr. Pieta van Beek

do 21 september 2023, 14.30
toegangsprijs: 6 euro

koop kaarten

Vorig jaar werd de ’Dissertatio’ van Anna Maria van Schurman (1607-1678) in het Rijksmuseum van Oudheden Leiden verkozen tot ’beste boek’. Daarin betoogde zij dat vrouwen net zo geschikt zijn voor studie en wetenschap als mannen. Een paar maanden later werd zij op de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis verkozen tot meest belangrijke historische persoon van Utrecht.

In haar lezing zal Piet van Beek stilstaan bij het uitzonderlijke leven als kunstzinnige, geleerde, vrome, ongetrouwde en polyglotte vrouw. En aandacht schenken aan haar roem tijdens en na haar leven. Hoe kan het dat ze in de canon van Friesland is opgenomen, maar niet in die van Nederland? En dat terwijl ze een bestseller schreef die over heel Europa verspreid werd, de Opuscula Hebraea Graeca Latina et Gallica.

Dr. Pieta van Beek is wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en Research Fellow aan de Universiteit van Stellenbosch. Sinds 1992 is zij bezig met het ontsluiten van het leven en werk van de veeltalige Anna Maria van Schurman en in haar voetsporen met het werk van andere vrouwen. Zie www.annamariavanschurman.org/

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van ASZ en  Literair Zeist.Ga naar de AGENDA