Stadsgenoten speelt ‘Stadsgenoten’

Stadsgenoten is een groep muzikanten afkomstig uit verschillende Utrechtse bands uit het recente verleden. Liza Meuldijk, Jan van de Berg, Han Bavinck, Hans Boosman en Herman van Tongerloo brengen een voorstelling over illustere stadsgenoten, die de afgelopen 900 jaar hun stempel hebben gedrukt op de stad Utrecht. In de liedjes en verhalen laat Stadsgenoten zien en voelen dat al die voorgangers in het verleden dicht bij zijn. ‘We staan op de schouders van onze Utrechtse voorgangers.’

Utrecht is nu een stad zonder muren. Zonder stenen muren, die de stad ooit beschermden. De voorstelling gaat over denkbeeldige muren waar de stadsgenoten tegenop liepen. De beklemmende omgeving waar ze zich uit weten te bevrijden, de belemmerende overtuigingen die ze opzij weten te zetten, de angst die ze overwinnen om hun idealen te realiseren.

Een mooi voorbeeld is Anton Geesink. Hij weet zich te ontworstelen aan het milieu van Wijk C. Van scharminkel tot wereldkampioen. Of Belle van Zuylen, die zich niet liet uithuwelijken, geheel tegen de adellijke gewoonte van die tijd. \
Suster Bertken
 bevrijdt zich uit haar zondige leven en laat zich insluiten in de Buurkerk om haar liefde voor christus zuiver te belijden. Nijntje is volledig zichzelf, ook als ze corona krijgt. Truus van Lier gaf haar leven voor onze vrijheid, zij duldde geen muren. Pieter Quint Ondaatje vindt dat ieder mens gelijk is en komt in opstand tegen de regenten. Weg met de macht van de rijken.
Rietveld 
zoekt met zijn primaire kleuren de essentie en laat zich door niemand weerhouden.
Sint Maarten
 probeert al bijna 1700 jaar de burgers te leren om minder hebzuchtig te zijn. Trijn van Leemput heeft het feminisme uitgevonden. Geen steen is haar te zwaar. Schele Miep vecht tegen mores van de Zeven Steegjes. Pyke Koch gebruikt magie om te overleven, en Caja van Tolie vecht tegen de vooroordelen tegen prostituees.

Deze avond wordt georganiseerd door Literair Zeist in samenwerking met de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) en het Torenlaan Theater.

Datum

vr 14 okt 2022

Tijd

20:00

Toegangsprijs

9,50 /ASZ-leden: 7,50

More Info

Koop kaarten
Koop kaarten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑