Rapalje 2.0 – Het is weer tijd

Door de nieuwe maatregelen zijn er voor dit concert slechts 40 kaarten beschikbaar. Die zijn inmiddels uitverkocht. Maar Rapalje komt terug! Op zaterdag 23 april 2022 spelen ze nog een keer in het Torenlaan Theater. De kaartverkoop voor dat optreden is nu gestart – klik hier om er naartoe te gaan.

Op zaterdag 29 januari staat een icoon uit de Utrechtse strijdcultuur van de jaren ’70 en ’80 nog één keer op de planken met het programma “Rapalje 2.0 – Het is weer tijd”. Het gezelschap treedt aan in vrijwel dezelfde bezetting als waarmee in 1989 het laatste optreden werd verzorgd. Helaas ontbreekt zangeres Marianne Entius die in 2017 is overleden.

Rapalje was een fenomeen in de late jaren ’70 en de jaren ’80. Zo was Rapalje vrijwel maandelijks te zien op de Stadhuisbrug in Utrecht en werd veel samengewerkt met STUT buurttheater. Maar bovenal hield Rapalje de moraal hoog van de actievoerders bij talloze demonstraties en manifestaties: in Amelisweerd, bij de kerncentrales, tegen de kernwapens in het algemeen en de kruisraketten in het bijzonder. In 1989 maakte Rapalje een tournee langs de Nicaraguaanse steden waarmee Nederlandse steden een stedenband onderhielden, zoals Amsterdam-Managua en Utrecht-Leon.

“Het crisismonster is al dicht genaderd (…) Haal het geld maar waar het zit!” was één van de grote hits tijdens de economische crisis in het begin van de jaren ’80. Ook het huidige tijdsgewricht schreeuwt om strijdbaarheid en actie: de klimaatcrisis, de crisis op de woningmarkt, de dreigende verbreding van de A27, de alsmaar uitdijende kloof tussen arm en rijk. Tijd voor de mannen en vrouwen van Rapalje om de muzikale ‘wapens’ weer op te pakken.

Tijdens de voorstelling komen een aantal oude ‘hits’ voorbij, al dan niet voorzien van een geactualiseerde tekst. Maar het gezelschap schreef speciaal voor dit optreden ook een aantal nieuwe nummers. En omdat Rapalje het juist nu inspirerend vindt om jonge tekstschrijvers en muzikanten een podium te bieden nodigden zij het duo Kopje Onder uit om met enkele nummers hun visie op de huidige tijd te laten horen.

Kopje Onder bestaat uit Jona Bosman en Nicole Kaandorp. Rapalje bestaat uit Fred Abbingh (accordeon, zang en muzikale leiding), Claudia Broeders (viool en zang), Frank Coornaert (gitaar en zang), Joost van Dijck (bas), Edward Porskamp (zang en slagwerk), Agnes van Rooijen (techniek), Ronald Veerman (o.a. gitaar, cavaquinho en zang), Ton van Vlijmen (zang en percussie) en Martha van Voorst (viool en mandoline).

  • Samenvatting: Terug naar de Utrechtse strijdcultuur

Datum

za 29 jan 2022

Tijd

20:00

Toegangsprijs

UITVERKOCHT

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑