Mondriaan: zijn leven en werk

Van realisme naar De Stijl, een ASZ-lezing door Mirelle Nunes

Op 7 maart 2022 was het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Vanwege dit jubileum organiseren een aantal Nederlandse musea dit jaar tentoonstellingen met Mondriaan in de hoofdrol.
Kunsthistorica Mirelle Nunes van Kunst uit Zeist neemt u mee in deze kunstlezing naar het Amersfoortse Museum Flehite en het Kunstmuseum in Den Haag. Aan de hand van de werken uit beide musea toont zij de ontwikkeling tot wereldberoemde kunstenaar. Van een beginnende, figuratieve landschapsschilder geïnspireerd door de Haagse School tot aan zijn eigen ontwikkelde abstracte stijl.
Mondriaan reisde veel en vestigt zich in Parijs: hèt centrum van de wereld voor kunst en cultuur. De Hollandse schilder (zich inmiddels ‘Mondrian’ noemende) komt daar in aanraking met verschillende kunststromingen en paste de vernieuwingen toe in zijn schilderijen.
Na zijn verhuizing naar New York in 1938 veranderde Mondriaan nog eenmaal van stijl. Zijn laatste meesterwerk werd de beroemde ‘Victory Boogie Woogie’: herkenbare vlakken en lijnen in primaire kleuren. De titel van het werk verwijst onder meer naar de zo door Mondriaans geliefde Boogie Woogie-muziek van die tijd.
ASZ-vrijwilliger en fervent Mondriaan-liefhebber Fred Manschot zal na afloop van de lezing een toelichting èn een inkijkje geven in zijn bijzondere Mondriaancollectie.

Datum

do 22 sep 2022

Tijd

14:30

Toegangsprijs

€5.00
Aanmelden en betalen

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑