Dementie: volksziekte nr. 1

Een ASZ-lezing door Marc Wortmann

Dementie is de naam voor een groep hersenziekten waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Vergeetachtigheid is het meest bekende symptoom maar er zijn nog vele andere. Hoewel ook jongere mensen dementie kunnen krijgen is het vooral gerelateerd aan ouderdom. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Andere vormen zijn bijvoorbeeld vasculaire dementie of Lewy Body dementie.
Ongeveer één op de vijf mensen in Nederland krijgt ooit dementie en dat betekent dat bijna iedere familie ermee geconfronteerd wordt. De impact van de ziekte is groot en niet alleen voor degene die het krijgt, maar ook voor zijn of haar omgeving. En voor de maatschappij als zodanig want dementie doet een groot beroep op de zorg en door de vergrijzing zal dat de komende jaren nog verder toenemen.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar dementie en dat leidt tot kleinere resultaten. Het begrijpen van de oorzaak en daarmee mogelijk maken van een behandeling is een enorme puzzel, waarvan nog niet alle stukjes zijn gevonden. Maar er is ook vooruitgang in onze kennis over preventie van dementie en welke zorg de beste kwaliteit van leven kan geven.

Marc Wortmann is voormalig directeur Alzheimer Nederland en Alzheimer’s Disease International

Datum

do 01 sep 2022

Tijd

14:30

Toegangsprijs

€5.00
Aanmelden en betalen

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑