De kern van Heinrich Heine

ASZ-lezing door drs. Ad van der Lee

Wie is niet bekend met de Lorelei, de mooie zeemeermin, die vanaf een rots bij de Rijn de schippers naar zich toe lokt? De dichter is bij ons bekend als Heinrich Heine, maar in de schoolboeken van de nationaalsocialisten stond bij dit lied “Dichter unbekannt”.

Dat de nazi’s niets van Heine moesten hebben had eigenlijk 2 redenen: hij was Jood en had scherpe kritiek op de heersende conservatieve machten aan het begin van de negentiende eeuw. In de kleine Duitstalige staatjes werden kritische schrijvers gecensureerd en vervolgd.


Heine bewonderde Napoleon en de idealen van de Franse Revolutie, emigreerde naar Parijs, kwam in contact met Karl Marx en stierf na een jarenlange slopende ziekte op 58-jarige leeftijd. Beroemd was hij al geworden in 1827 door “Das Buch der Lieder”. Naast Goethe, Schiller, Rilke en Brecht is hij de belangrijkste Duitse dichter. In het buitenland was hij al tijdens zijn leven razend populair, maar pas na 1950 kreeg hij in Duitsland de waardering die hem toekwam. Heine was enerzijds grappig, ironisch en vrolijk maar hij kon ook bijtend en sarcastisch zijn. Heine was de meest op muziek gezette Duitse dichter, door o.a. Schubert, Schumann, Brahms en Mendelssohn. Aan de hand van Heine’s werk krijgen we in deze lezing ook een goed tijdsbeeld van de eerste helft van de negentiende eeuw gepresenteerd.

Datum

do 13 okt 2022

Tijd

14:30

Toegangsprijs

€5.00

More Info

Koop een kaartje
Koop een kaartje

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑